ست کنترل پمپ آب، قطعه ای است که در بین مصرف کنندگان این نوع محصول، به نام کلید اتومات پمپ آب معروف است. برای کنترل جریان آب پمپ ها و جلوگیری از قطع و وصل شدن جریان و خسارت های دیگر که در نوسانات به پمپ و حتی لوله کشی ساختمان ها وارد میشود از درجه، پنج راهی، کلید اتوماتیک و منبع هوا استفاده می شود، اما امروزه می توان با استفاده از دستگاه همه این موارد را در یک پکیج کامل اتوماتیک در اختیار داشت. ست کنترل از یک برد الکترونیکی ساخته شده و وظیفه اتومات کردن پمپ آب را بر عهده دارد. نحوه عملکرد آن بدین صورت است که هنگام باز کردن شیر آب، این دستگاه به پمپ آب دستور داده و پمپ آب شروع به پمپاژ کردن آب می کند. این دستگاه را ممکن است که خیلی از شما حتی نام آن را نشنیده باشید و آن را با ابزارهای کنترل و دیجیتالی اشتباه بگیرید. در واقع این دستگاه هم یک ابزاری با مدار الکترونیکی است؛ ولی نه با آن کاربردی که شما در ذهنتان است. از این وسیله برای تنظیم و کنترل فشار آب در قسمت ورودی پمپها استفاده میشود. نبود همین ابزار کنترل میتواند خسارت جبران ناپذیری را به خصوص در هنگام نوسانات فشار به سیستم آبرسانی منزل شما وارد کند. از کلید اتومات دیجیتال فقط برای جاهایی می توان استفاده کرد که آب ورودی به پمپ، فشار داشته باشد (مثل آب شهری) و در جاهایی که آب ورودی به پمپ فشار نداشته باشد (مثل آب تانکرها یا استخرها که راکد است) نمی توان از کلید اتومات دیجیتال استفاده کرد.
ست کنترل برای تنظیم و کنترل فشار آب یا به عبارتی برای جلوگیری از نوسانات و شدت جریان آب مورد استفاده قرار می گیرد.در هنگام باز کردن شیر آب ، ست کنترل پمپ آب شروع به کار کرده و پمپ را روشن می نماید و با بستن خروجی یا شیر آب نیز منجر به قطع اتوماتیک سیستم پمپاژ و پمپ می شود.
این دستگاه می تواند به هر پمپ سانتریفیوژ با توان موتور 1.5 اسب بخار و توان 1.1 کیلو وات متصل شود.
لازم به ذکر است میزان فشار ایجاد شده بستگی به سایز و توان ست کنترل و پمپ آب دارد.توجه داشته باشید ، فشاری که پمپ ایجاد می نماید باید حداقل 1 بار بیشتر از فشار استارت اتومات باشد.به طور مثال اگر اتومات در فشار 2 بار پمپ آب را روشن میکند، حداقل فشار تولیدی پمپ آب باید 3 بار باشد .
فشار اولیه 1.5 بار می باشد که برای انجام پمپاژ مناسب، ست کنترل باید همیشه 0.6 بار بیشتر از فشار اولیه داشته باشد.به عبارتی دیگر ست کنترل پمپ آب باید دارای فشاری بیشتر از 2.1 بار باشد.
کاربرد استفاده بیشتر در پمپ های خانگی است آن هم به این دلیل است که در شهرها فشار ورودی بیشتر است. در جاهایی که فشار آب بیشتر است استفاده از ست کنترل انجام میشود ولی در مکان هایی که آب فشار ندارد مثل چاه ها استفاده از ست کنترل انجام نمیشود و استفاده از آن هم توصیه نمیشود.
این دستگاه از اجزای مختلفی تشکیل شده است. اجزای تشکیل دهنده آن عبارتنداز: دیافراگم، شیر یک طرفه، برد الکترونیکی، فشارسنج، پیچ تنظیم فشار، بدنه پلاستیکی، کابل برق.
ولی کاربرد ست کنترل به چه صورت است. در واقع ست کنترل وظیفه تنظیم فشار آب را دارد به طوری که میتواند کم و زیاد شدن فشار آب را کاملا کنترل و آن را تنظیم کند. این فشار بیش از حد آب هم به پمپ آسیب میرساند و هزینه های نگهداری از آن را افزایش میدهد. از طرفی لوله هایی که در ساختمان وجود دارند و عمل انتقال آب را انجام میدهند هم از این آسیب ها در امان نیستند.
برد الکترونیکی مرکز اصلی ست کنترل است. دیافراگمی در ست کنترل وجود دارد که به فشار آب حساسیت بالایی دارد. این دیافراگم فرمان کم و زیاد شدن فشار آب را به برد اصلی ارسال میکند. حالا اگر آب با فشار از این دیافراگم حساس رد شود فرمان اصلی را صادر میکند و پمپ آب را فعال میکند. در واقع زمانی پمپ فعال میشود که درخواست آب در ساختمان انجام شود یا به عبارتی دیگر شیر آبی باز شود. حالا اگر فشار آب کم باشد و یا انجام نشود دیافراگم عمل نمیکند و فرمان فعال شدن پمپ را ارسال نمیکند. فشار پمپ را باید بیشتر از ست کنترل در نظر گرفت. برای اینکار میتوان از فشارسنج استفاده کرد. رعایت این نکته بسیار مهم است و باید در مرحله اول راه اندازی پمپ آب این اندازه گیری انجام شود.
معرفی انواع ست کنترل ها
ست کنترل ها انواع مختلفی دارند. ست کنترل ساده اولین نوع آن است. این نوع در پمپ های نیم اسب استفاده میشود و قابلیت تنظیم ندارد بلکه از همان تنظیمات اولیه و استانداردی که برای آن ها در نظر گرفته شده است پیروی میکنند.
نوع دوم ست کنترل ها، ست کنترل با پیچ تنظیم است. این نوع در پمپ های یک اسبی مثل بشقابی و جتی استفاده میشود. تفاوت آن با ست کنترل ساده این است که توسط پیچ تنظیم این ست کنترل میتوان حساسیت آن را بسته به نیاز کم و زیاد کرد.
نوع سوم که به نوعی فول امکانات محسوب میشود، ست کنترل با پیچ تنظیم و هیدروتانک است. در این ست کنترل پمپ های پروانه ای یک اسب و دواسب و سه اسب به کار رفته است. در این نوع ست کنترل علاوه بر قابلیت ست کنترل با پیچ تنظیم یک منبع کمکی که با باد کار میکند هم وجود دارد. کارکرد این ست کنترل در ساختمان هایی با تعداد طبقات بالا بیشتر مورد استفاده قرار میگیرد. مکان هایی که نیاز است فشار آب بیشتر باشد تا بتواند ارتفاع بیشتری را طی کند.
راهنمای تنظیم
ست کنترل هم باید همانند دیگر وسایل برقی تنظیماتی را قبل از راه اندازی انجام دهند. جهت تنظیم ست کنترل باید این اقدامات انجام شود. ابتدا باید شیرآب خانه باز شود تا دستور فعال شدن پمپ آب صادر شود. حالا نوبت آن است که شیرخروجی بسته شود تا ست کنترل عمل قطع کردن را صادر کند. پس از این دستور وقتی که پمپ آب خاموش شد باید سراغ مرحله بعد رفت. در این مرحله باید شیر آب کمی باز شود اگر پس از باز کردن شیرآب در حالت کم پمپ شروع به کارکردن کرد باید پیچ تنظیم به سمت منفی چرخانده شود. حالا در مرحله بعدی باید شیر آب را در حالت نیمه باز کنید. اگر در این حالت پمپ روشن شد پس کار تنظیم آن تمام شده است ودیگر نیاز به انجام کاری نیست. ولی اگر پمپ آب روشن نشد باید پیچ تنظیم را به سمت مثبت بچرخانید. این کار را تا زمانی باید انجام داد تا کارکرد پمپ آب به درستی انجام شود و کاملا تنظیم شود.
علاوه بر ست کنترل، پیچ فشار هم نیاز به تنظیم شدن دارد. تنظیمات پیش فرض این پیچ به این شکل است که وقتی فشار به کمتر از یک ونیم بار برسد فرمان روشن شدن پمپ صادر خواهد شد. حالا اگر فشار آب بیشتر از یک ونیم بار باشد دستور فعال سازی پمپ صادر نخواهد شد و همچنان پمپ خاموش باقی خواهد ماند. عمل کم و زیاد کردن پیچ فشار باید به آرامی انجام شود و این تنظیم باید به صورتی دقیق انجام شود. اگر میخواهید از دستگاه دقیق وکامل استفاده کنید باید این تنظیم را با گذاشتن کمی وقت و دقت انجام دهید.
مزایا و معایب
استفاده از ست کنترل همانند دیگر وسایل الکترونیکی برخی مزایا ومعایبی دارد. در ادامه به برخی از مزایا و معایب استفاده از آن اشاره خواهیم کرد.
مزایا :
نسبت به کلید اتومات مکانیکی هزینه پایینی دارد، عمر دستگاه از کلید اتومات مکانیکی بیشتر است، محفظه های پلاستیکی آن باعث میشود تا مقاومت بیشتری در برابر رطوبت داشته باشند، در مکان هایی که محدودیت فضا وجود دارد میتوان از ست کنترل به راحتی استفاده کرد، نصب آن در هر مکانی بسیار آسان است، به دلیل پایین بودن دفعات مصرف در ساختمان های تک واحدی بسیار مناسب هستند، تنظیم آن ها بسیار آسان است، اگر آب به درستی به آن نرسد به خوبی عملکرد پمپ را قطع میکند و مانع از خرابی قطعات آن میشود، طراحی آن قابلیت اتومات کردن در هر محیطی را به خوبی انجام میدهد، فشار آب به میزان ثابتی باقی میماند.
معایب :
اگر آب ورودی آن فشار نداشته باشد نمیتوان از این وسیله استفاده کرد، بلبرینگ و نافی پمپ به مرور زمان و استفاده زیاد از آن بیشتر از سایر قطعات خراب میشوند، در برخی موارد که فشار آب ورودی شهری کاهش پیدا کند اتومات آن نمیتواند به درستی عمل کند، استفاده از ست کنترل محدودیت ارتفاع آب دارد و در ۲۵ متر به پایین کار میکند.
برای استفاده طولانی مدت و کاهش هزینه ها بهتر است یک سری نکات به درستی رعایت شود.
نکات مراقبت و نگهداری از
زیرنور آفتاب و محیط های بسیار گرم از استفاده طولانی مدت از آن خودداری شود، جلوگیری از ورود هرگونه رسوب و یا مشکلاتی مانند آن با نصب فیلترهای مناسب در مسیر ورودی پمپ آب، در صورتی که در آب هرگونه ذرات زنگ زدگی و ذرات فلزی وجود دارد از ست کنترل بهتر است استفاده نشود چرا که در این صورت با عمل نکردن درست اتومات رو به رو خواهید شد و کارکرد آن به درستی انجام نخواهد شد.
برخی از دلایل خرابی
اجزای داخلی مختلفی از ست کنترل ها در معرض خرابی ها قرار دارند پس بهتر است این قطعات را بهتر بشناسیم. این قطعات شامل شیر یک طرفه، برد اصلی، مانومتر، دیافراگم، کابل برق، بدنه پلاستیکی، پیچ تنظیم فشار میشوند.
البته برخی دلایل کلی دیگر هم وجود دارند. این دلایل عبارتنداز:
نصب نادرست ست کنترل میتواند موجب خرابی آن شود، استفاده نکردن از محافظ های برق باعث میشود تا در اثر ولتاژ بالاتر از نیاز ست کنترل به آن آسیب های جدی وارد شود، سرویس نکردن به موقع پمپ آب و ست کنترل و وجود جرم های مختلف در آب باعث خرابی های متعددی میشود در نتیجه توصیه میشود که به صورت دوره ای اقدام به سرویس پمپ آب کنید و حتما این کار توسط یک متخصص در این زمینه انجام شود تا مشکلات دیگری ایجاد نشود.
توصیه های قبل از خرید ست کنترل
متناسب بودن پمپ و دستگاه بسیار مهم است. شما در انتخاب ان و پمپ باید به خوبی بررسی های لازم را انجام دهید و یا حتی با کارشناسانی این موضوع را مطرح کنید.پس در انتخاب دستگاه باید سایز وتوان آن بسیار مورد اهمیت قرار بگیرد.
باید در انتخاب ان اصل بسیار دقت شود و حتما مدل اصلی یا همان اورجینال آن تهیه شود. در غیر این صورت اگر قطعه ای از آن دچار خرابی و مشکل شود دیگر نمیتوان از این قطعه استفاده کرد و باید به کلی آن را دور انداخت چراکه وسایل آن به خوبی در بازار یافت نمیشوند.
آخرین دیدگاهها